Vybudování kupeckého domu a radnice v Olomouci (1261, 1378)

U počátků olomouckého kupeckého domu a posléze i radnice stojí privilegia českého krále Přemysla Otakara II. z roku 1261 a moravského markraběte Jošta z roku 1378.

Povolení Olomoučanům postavit si radnici...

Jošt, markrabí moravský, povoluje Olomoučanům postavit si radnici (pretorium) a při ní kupecký dům (theatrum quod vulgariter kauffhaus nuncupatur), v němž mají mít své stánky střihači suken, soukeníci, kožešníci, ševci, koželuzi aj. a zde – a nikde jinde – o trzích prodávat své výrobky.

Státní okresní archiv Olomouc, fond Archiv města Olomouce, Listiny, inv. č. 37.

Listina

Listina je zpečetěna částečně poškozenou jednostrannou pečetí přivěšenou na pliku listiny šňůrou z červených a bílých nití. Na pečetním poli damaskovaném (tj, pokrytém drobnými dekorativními předměty, jež mají znesnadnit padělání pečeti) je zobrazen obrněný jezdec sedící na koni. Na své levici, držící koňskou uzdu, má obrněnec navlečen štít s nekorunovanou vpravo hledící moravskou orlicí. V pravici třímá rytíř tasený meč, řetězem spojený s jeho tělem. Hrncovitá přilba jezdce nese klenot – složené orlí křídlo. Okraj pečetního pole je zdoben liliovitými výběžky směřujícími dovnitř pole. Jednotlivá slova legendy pečeti oddělují stylizované květy růže. Legenda zní: * sigillum * iodoci * di : gracia * marchionis * et * domini : morauie * (Pečeť Jošta, z Boží milosti markraběte a pána Moravy).

Odkaz