Římský král Rudolf I. Habsburský potvrzuje a rozšiřuje městu Olomouci jeho privilegia (1278)

Po smrti českého krále Přemysla Otakara II. (nar. asi 1233) v bitvě na Moravském poli u Suchých Krut (nyní mezi vesnicemi Dürnkrut a Jedenspeigen v Rakousku) 26. srpna 1278 se představitelé města Olomouce dostavili do tábora vítězného římského krále Rudolfa I. Habsburského (1218–1271) u Ivančic, aby mu vzdali svůj hold.

Rudolfova listina pro Olomouc

Listina římského krále Rudolfa I. Habsburského pro město Olomouc potvrzující a rozšiřující jeho dosavadní privilegia a majetky, vystavená ve vojenském táboře u Ivančic 20. září 1278.

Listina pro Olomouc z 20. září 1278 vznikla v Rudolfově kanceláři, duktus (posloupnost kresebných tahů) jejího písma odpovídá písařské ruce, jež napsala listinu Rudolfa I. Habsburského pro město Cheb ze 7. června 1279. Je psána latinsky na pergamenu o rozměrech 30,5 × 20,5 cm, zpečetěna je Rudolfovou majestátní jednostrannou pečetí ze žlutého vosku přivěšenou k plice (zahnutému okraji listiny) o šířce 4,5 cm šňůrou ze žlutých a červených nití. V pečetním poli je vyobrazen panovník s korunou na hlavě sedící na trůně a třímající v rukou žezlo a jablko jakožto symboly panovnické moci. Legenda pečeti, následkem poškození neúplná, zněla původně takto: † RVDOLFUS + DEI + GRACIA + ROMANORVM + REX + SEMPER + AVGVSTUS (Rudolf, z Boží milosti římský král, vždy rozmnožitel říše); poškozená pečeť je neodborně opravena.

Státní okresní archiv Olomouc, fond Archiv města Olomouce, M-1-1, Listiny, inv. č. 3.

Odkaz