Listiny krále Václava III. v Archivu města Olomouce (1306)

V Archivu města Olomouce se dochovaly dvě listiny českého a polského krále Václava III. (vládnoucího v letech 1305–1306) z roku 1306, vystavené pro Unku z Majetína a pro město Olomouc.

Edice listiny českého a polského krále Václava III. pro město Olomouc

Edice listiny českého a polského krále Václava III. pro město Olomouc z 9. července 1306, Corpus diplomaticus et epistolaris Moraviae V, ed. Josef Chytil, Brunae 1850, s. 207.

PŘEKLAD

My Václav, z Boží milosti král český a polský, vévoda krakovský a sandoměřský, markrabě moravský, činíme známo všem nahlížejícím do této listiny, že vedeni zájmem o užitečnost a zlepšení našeho města Olomouce připojujeme k tomuto městu naše křoviny řečené Horka, ležící vedle pozemků neboli statků téhož města, a přejeme si, aby je o tyto křoviny dále rozšířili, jakož také, aby měšťané řečeného města křoviny z kořene vyklučili a tyto pozemky proměněné na pole udržovali. Nechť zde dále měšťané sami zřídí a založí ves, která se má lidově nazývat Aw,1 a nechť k ní náležejí řečené křoviny s poli, která zde budou po vyklučení těchto křovin. Mimo to obyvatele řečené vsi Aw1 plně osvobozujeme na deset let, počítáno nepřerušovaně od data této listiny, od placení daní a všech obecných dávek. Jakmile toto osvobození bude ukončeno a uplyne, řečení obyvatelé budou zavázáni odvádět nám z každého lánu řečené vsi v jednotlivých letech tolik, kolik se platí ročně z jednoho a každého lánu ve vsi Holici, která dosahuje k řečenému městu. Na svědectví této věci jsme nechali zhotovit tuto listinu a rozkázali jsme ji opatřit pečetí našeho majestátu. Dáno v Praze léta Páně 1306, o VI. červencových nonách,2 čtvrté indikce, Naší vlády roku druhého.

Přeložil Jiří Fiala

1 Au – německy niva, lučina.
2 Nony (lat. Nonae) označují v březnu, květnu, červenci a říjnu 7. den, v ostatních měsících 5. den. Nonae (deváté) označují devátý den před idami (včetně) a původně odpovídaly první čtvrti Měsíce. Výpočet pro x Nonae se provádí tak, že podle toho, který den jsou v daném měsíci nony, se k 7 nebo 5 přičte 1 a odečte číslo před nonami (x). Pro 3., 5., 7. a 10. měsíc: (7 + 1) − x, pro ostatní měsíce: (5 + 1) - x. VI. červencové nony: 7 + 1 – 6 = 2. července.

Odkaz