Listiny krále Václava III. v Archivu města Olomouce (1306)

V Archivu města Olomouce se dochovaly dvě listiny českého a polského krále Václava III. (vládnoucího v letech 1305–1306) z roku 1306, vystavené pro Unku z Majetína a pro město Olomouc.

Edice listiny českého a polského krále Václava III. pro Unku z Majetína

Edice listiny českého a polského krále Václava III. pro Unku z Majetína z 9. ledna 1306, Corpus diplomaticus et epistolaris Moraviae V, ed. Josef Chytil, Brunae 1850, s. 197.

PŘEKLAD

My Václav, z Boží milosti král český a polský, činíme známo všem nahlížejícím do této listiny, že Unkovi z Majetína dáváme, věnujeme a darujeme naše křoviska kolem našeho lesa Chlumu v olomouckém distriktu, aby je Unka a jeho dědicové jako právoplatné dědictví trvale vlastnili a měli. Na svědectví této věci jsme nechali zhotovit tuto listinu a rozkázali jsme ji opatřit pečetí našeho majestátu. Dáno v Praze rukou magistra Petra, našeho protonotáře, pražského probošta.1 Léta Páně 1306, o V. lednových idách,2 čtvrté indikce,3 Naší vlády roku prvního.

1 Jedná se o Petra Angeliho de Pontecorvo, řečeného Bradavice, vyšehradského probošta a kancléře Českého království, v letech 1311–1316 biskupa olomouckého.
2 Idy (lat. Idus) označují v březnu, květnu, červenci a říjnu 15. den, v ostatních měsících 13. den. Výpočet pro x Idus se provádí podle toho, který den jsou v daném měsíci idy – k 15 nebo 13 přičte 1 a odečte číslo před idami (x). VI. lednové idy: 13 + 1 − 5 = 9. ledna.
3 Indikce je číslo z patnáctiletého cyklu přiřazené k jednotlivým rokům křesťanského letopočtu.

Odkaz