Návštěvy prezidenta ČSR Edvarda Beneše v Olomouci (1936, 1937, 1946, 1947)

Dr. Edvard Beneš navštívil v nejvyšší státní funkci město Olomouc celkem čtyřikrát: 11. června 1936, 22. – 26. srpna 1937, 14. července 1946 a 21. února 1947

Během reprezentativní cesty na Moravu (22. – 26. srpna 1937)

V srpnu roku 1937 podnikl prezident Beneš reprezentativní cestu na Moravu, během níž navštívil zejména Slováckou výstavu v Uherském Hradišti a rovněž Olomouc. Moravská cesta dr. Beneše byla zahájena se všemi protokolárními poctami na pražském Willsonově nádraží v neděli 22. srpna 1937 v 7 hodin ráno, zvláštním vlakem prezident s doprovodem odcestoval přes Českou Třebovou, Olomouc a Přerov do Uherského Hradiště. Po prohlídce Slovácké výstavy odjela prezidentova choť Hana Benešová do Sezimova Ústí, zatímco Edvard Beneš v 17 hodin pokračoval v cestě do Olomouce, jehož byl od 14. září 1936 čestným občanem. Na olomoucké hlavní nádraží dorazil zvláštní vlak v 17 hodin 45 minut; za zvuků pochodu se uvítání ujali ministr národní obrany František Machník, olomoucký starosta JUDr. Rudolf Fischer a okresní hejtman JUDr. Alexander Menčík. Nemohla ovšem chybět dvě děvčata v hanáckých krojích, jež předala prezidentovi kytici se slovy „Pěkně vás vítáme!“.

Výzdoba Olomouce u příležitosti prezidentské návštěvy byla velkolepá: za nádražím se tyčila slavobrána s nápisem „Olomouc vítá prezidenta republiky a svého čestného občana!“, ulici do centra přepínaly stuhy v národních barvách, nechyběly girlandy červených, bílých a modrých žárovek.V 18 hodin se na Masarykově (dnes Horním) náměstí konalo setkání s občany Olomoucka. Tribuna byla vztyčena proti radničnímu schodišti, na němž hořely řecké ohně a pestřily se hanácké kroje. Prezidenta uvítala čestná rota, vedle tribuny se shromáždili moravští poslanci, senátoři a delegace spolků. Oslovení hlavy státu se ujal starosta JUDr. Richard Fischer, německy promluvil 2. starostův náměstek Wladimir Schmidl. Dvojjazyčný byl i prezidentův projev, nesený nadějí, že „nebezpečí války jest odvráceno“. Do Arcibiskupského paláce, kde měl strávit noc, odjel prezident v 19 hodin. Na slavnostní večeři, pořádanou arcibiskupem ThDr. Leopoldem Prečanem, bylo pozváno asi padesát osob. Prezident se dostavil ve fraku a během hostiny musel vyjít dvakrát na balkón rezidence, aby poděkoval shromážděným Olomoučanům za neutuchající ovace.