Jan Masaryk v Olomouci (1947)

Ministr zahraničních věcí československé vlády premiéra Klementa Gottwalda Jan Masaryk navštívil město Olomouc 24. května 1947

Pomník Tomáše Garrigua Masaryka ve Velké Bystřici

Odhalení pomníku Tomáše Garrigua Masaryka ve Velké Bystřici v 9 hodin dopoledne dne 25. května 1947 byl přítomen ministr Jan Masaryk, průběh slavnosti je zachycen v dobovém tisku a v dochovaném amatérském filmu. Sochu před základní školou TGM ve Velké Bystřici pořídili legionáři a pokrokové spolky po první světové válce jako sochu Svobody. Sochař Čeněk Palík z nedalekých Tršic zhotovil z hořického pískovce pomník v nadživotní velikosti, vysoký přes tři metry. Pomník byl odhalen 20. května 1923.

Během Protektorátu Čechy a Morava byla před německými okupanty místními obyvateli po částech ukryta. Značně se však poškodila a v létě 1946 bylo zjištěno, že její části již nebude možné zkompletovat. Kopii sochy Tomáše Garrigua Masaryka vytvořil žák sochaře Čeňka Palíka sochař Jan Trška. V únoru 1976 byl pomník Tomáše Garrigua Masaryka odstraněn, v prosinci 1989 byla socha nalezena ve dvoře statku v Olomouci-Chválkovicích. Nového odhalení pomníku v roce 1990 se zúčastnili Tomáš Baťa a rektor Univerzity Palackého Josef Jařab, základní škola opět získala Masarykovo jméno.