Atentátníci z Krčmaně (1947)

Dne 9. září 1947 byly podány na poštovním úřadě v Ostrovní ulici v Praze 2 tři balíčky adresované náměstku předsedy vlády Petru Zenklovi, ministru spravedlnosti Prokopu Drtinovi a ministru zahraničních věcí Janu Masarykovi, obsahující dřevěné krabičky s výbušným zařízením, údajně zhotovené v Krčmani u Olomouce.

Skladiště zbraní a parlamentní interpelace

25. listopadu 1947 se na schůzi Ústavodárného národního shromáždění obrátil národně socialistický poslanec Ota Hora (1909–1997, po únoru 1948 exilový politik) na ministra vnitra Václava Noska s dotazem, proč dosavadní vyšetřování pokusu o atentát je zcela neúspěšné. Ministr Nosek zrekapituloval dosavadní průběh vyšetřování, zmínil se i o „krčmaňském případu“ a prohlásil, že článek Svobodného slova, „ve kterém bylo upozorněno na tuto stopu, již přes čtrnáct dnů bezpečnostními orgány sledovanou“, a v němž bylo poukázáno na trestní oznámení generálního tajemníka národně socialistické strany a poslance Vl. Krajiny, jenž tak „zasáhl velmi rušivě do práce bezpečnostních orgánů“ (viz www.psp.cz/eknih/1946uns/stenprot/083schuz/s083001.htm).

Během vyšetřování „krčmaňského případu“ zjistil státní zástupce František Doležel, že se na sekretariátě Krajského výkonného výboru KSČ v Olomouci v Gottwaldově (nyní Vídeňské) ulici č. 10 nachází v garáži sklad zbraní. Během prohlídky dotyčných prostor vyšlo najevo, že podstatná část skladu byla přemístěna do rodinného domku Vladimíra Opluštila, funkcionáře Městského národního výboru v Olomouci-Hodolanech, z nichž část zde ukryl osobně Jura Sosnar. Zde také byly 14. ledna 1948 zbraně nalezeny, zatímco zbývající část skladu převezl z garáže KV KSČ přednosta bezpečnostního referátu MěNV v Olomouci JUDr. Frinta, člen KSČ, nejprve do garáže své vily a poté do své kanceláře na policejním ředitelství.

Na 21. a 22. ledna 1948 byly v Ústavodárném národním shromáždění plánovány interpelační dny, během nichž hodlal olomoucký poslanec Josef Zuzaňák, člen KSČ, vystoupit s interpelací na ministra spravedlnosti Drtinu ve věci „krčmaňského případu“. 17. ledna se sešel ministr Drtina za účasti ministerského rady Marjanka se státním zástupcem Doleželem, jenž ministra informoval o nálezu zbraní, a po jednání s Petrem Zenklem a dvěma národně socialistickými ministry – ministrem zahraničního obchodu Hubertem Ripkou (1895–1958) a ministrem školství Jaroslavem Stránským (1884–1973) – se s jejich souhlasem rozhodl ve své odpovědi na Zuzaňákovu interpelaci prezentovat olomoucký nález zbraní i osoby, jež byly s ilegálním skladem zbraní spojeny. Místo onemocnělého poslance Zuzaňáka přečetl jeho interpelaci na ministra spravedlnosti Drtinu komunistický poslanec za olomoucký volební kraj Alois Hložek (1893–1961). Ministr Drtina ve své odpovědi podrobně vyložil okolnosti obou případů a na závěr tlumočil žádost krajského soudu v Olomouci Ústavodárnému národnímu shromáždění ČSR o vydání poslance Jaroslava Jury Sosnara k trestnímu stíhání (viz www.psp.cz/eknih/1946uns/stenprot/090schuz/s090002.htm). Třebaže na Sosnarovu obhajobu vystoupila v reakci na Drtinovo expozé komunistická poslankyně Anežka Hodinová-Spurná (1895–1963), Sosnar se vzdal svého poslaneckého mandátu a 28. ledna 1948 byla na něj Krajským soudem v Olomouci uvalena vyšetřovací vazba za účelem přípravného vyšetřování pro zločin příprav úkladů o republiku podle § 2 a pro zločin tajného ozbrojování podle § 13 odstavce 1, 2, 3 Zákona na ochranu republiky č. 50/1923 Sb., pro zločin veřejného násilí vydíráním pohrůžkou vraždy podle § 98 a pro zločin kvalifikované krádeže podle § 171 trestního zákona č. 117/1852 Sb. Za necelý měsíc – po tzv. Vítězném únoru 1948 (17.–25. 2. 1948) – došlo k převratu i ve vyšetřování „krčmaňské“ i „olomoucké“ kauzy. Po ministru spravedlnosti Drtinovi, jenž se v rámci demise dvanácti ministrů tří nekomunistických vládních stran 20. února 1948 vzdal svého úřadu a 28. února se pokusil o sebevraždu skokem z okna své vily, byl na návrh premiéra K. Gottwalda jmenován prezidentem Edvardem Benešem (1884–1948) 25. února ministrem spravedlnosti dosavadní ministr vnitřního obchodu Alexej Čepička.