Obléhání Olomouce pruskou armádou v roce 1758

Od 4. května do 2. července 1758 obléhala neúspěšně Olomouc armáda pruského krále Fridricha II.

Dopis Marie Terezie polnímu maršálkovi Ernstu Dietrichu Marschallovi svobodnému pánu von Burfholzhausen ze dne 7. července 1758

Wien den 7den Julii 1758

Lieber Feldmarschall. Überbringer dieses ist der Obristleuthenant Brequin, den Eigends abschicke, um den Eigentlichen Plan von Ollmütz und gesamten dasigen inn- und aussen-werkern nach ihrem dermaligen Zustand aufzunehmen. Nebst deme dass ein so geschickt- als vertraueter Mann er ist, so habe ausdrucklich auch aus der Ursach ihn darzu ausgesuchet, weilen er Meine Söhne instruiret und durch ihn Ich alles nach seiner zurück-Kunfft denenselben weisen zu lassen gedenke; gehet ihme also auf das beste hierunter an Hand, und soltet ihr allenfalls vor seiner Ruck-Reis von dannen Euch hinweeg begeben, so weiset an den General v. Bretton sodann ihn an, damit in der nemlichen absicht auch dieser an Hand ihm gehe. Verbleibe Euch mit Kays-Königl. Hulden und Gnaden wohlgewogen.

Maria Theresia

Milý polní maršálku! Předkladatel tohoto [dopisu] je podplukovník Brequin,1 jehož záměrně posílám, aby pořídil důkladný plán Olomouce a k ní přidružená vnitřní a vnější opevnění podle současného stavu. Navíc je to stejně tak obratný jako důvěryhodný muž, že jsem ho výslovně vyhledala také z té příčiny k tomu, aby školil moje syny, a po jeho návratu budu si moci myslet, že o všem vím. Nechť má tedy vše co nejlépe po ruce a v každém případě mu před jeho návratem poskytněte vše potřebné, což platí i pro generála von Bretton, aby mu v tomto ohledu šel též na ruku. Setrvávám Vám nakloněna s císařsko-královským holdem a milostí.

Marie Terezie

1 Jean-Baptiste Brequin de Demenge (1712–1785), rodem Lotrinčan, proslul jako všestranně činný stavitel, zejména vodních a přístavních staveb, a kartograf. Jeho jméno nese Mont Bréquin, 3 130 m vysoká hora v pohoří Vanoise ve francouzském departementu Savojsko.